راه هاي قانوني وصول چك
براي مطالبه وجه چك روش هاي متفاوتي پيش بيني شده است از جمله مراجعه به دادسرا و شكايت كيفري چك بلامحل يا مراجعه به دادگاه حقوقي و مطالبه وجه چك با دادخواست حقوقي و در نهايت مراجعه به اداره اجراي ثبت و درخواست صدور اجرائيه يا به اصطلاح اجراي چك.
در جواب به اين سوال كه بهترين روش مطالبه وجه چك كدام است، بستگي به نكات زيادي دارد.از اين جهت توصيه ميشود قبل از هر اقدامي براي انتخاب كوتاه ترين روش و بهترين راه وصول چك با يك وكيل متخصص در امور چك و اسناد تجاري مشورت نمائيد. نتايج مختلفي كه از اين سه راه حاصل مي شود عبارت است از :
- ممنوع الخروجي
- حكم جلب
- خسارت ديركرد
- حكم محكوميت
- تعيين مجازات
- ممنوعيت از داشتن دسته چك
- اقدام كيفري براي وصول چك : يكي از راههاي اخذ وجه چك، شكايت از چك ثبت نشده ميباشد كه توسط دادگاه كيفري اجرا ميشود. در فرآيند وصول چك به شيوه كيفري، دارنده چك موظف است در مدت ۶ ماه از تاريخ صدور چك، آن را برگشت زده و گواهي عدم پرداخت را از بانك دريافت نمايد. در صورت عدم دريافت گواهي در اين مدت، ديگر امكان اقدام به وصول چك از طريق رويه كيفري وجود ندارد. پس از اين مرحله، دارنده چك بايد به دادگاه كيفري مراجعه كرده و با ارائه گواهي عدم پرداخت از سوي صادر كننده چك، شكايت خود را ثبت نمايد. لازم به ذكر است كه اين نوع شكايت كيفري تنها ميتواند در مقابل صادركننده چك مطرح شود و امكان اعمال اين رويه عليه ضامن يا ظهرنويس چك وجود ندارد. همچنين به نكته توجه داشته باشيد كه برخي از چكها قابليت وصول به شيوه كيفري را ندارند.
- اقدام حقوقي براي وصول چك : مراحل مسير اقدام حقوقي براي وصول مبالغ مرتبط با چك، همانند ساير دعاوي حقوقي است. ابتدا، شما بايد با پر كردن فرم دادخواست، كه شامل اطلاعات شما به عنوان خواهان دعوي، اطلاعات خوانده دعوي، موضوع دعوي و دلايل خود است، به دفتر دادگاه مراجعه كنيد. دفتر دادگاه سپس براي شما يك نوبت تعيين ميكند. پس از بررسي دادگاه اگر راي به نفع شما صادر شود، احتمالاً خوانده دعوي به تجديدنظر خواهد پرداخت. در صورتي كه دلايل كافي نباشد، راي اوليه دادگاه تاييد ميشود. تمام اين مراحل از طريق ابلاغيه به طرفين ارسال ميشود. سپس، حكم بايد به دفتر اجرائيه دادگاه ارسال شود تا اجرائيه صادر شود. محكوم به مدت ۱۰ روز از تاريخ صدور اجرائيه فرصت دارد كه حكم را اجرا كند و بدهي خود را پرداخت كند. اگر اين كار انجام نشود، طلبكار ميتواند درخواست توقيف اموال را ارائه دهد. اگر محكوم به اندازه كافي منابع مالي نداشته باشد كه بشود توقيف كرد، ميتوان از دايره اجراي احكام، درخواست صدور حكم جلب محكوم را نمود.
- اقدام از طريق اداره ثبت : يكي از راههاي اجراي چك، روش ثبتي ميباشد. بر اساس اين روش و به دليل تلقي “چك” به عنوان يك سند لازم الاجرا توسط قوانين، دارنده چك ميتواند در صورت عدم پرداخت صادركننده چك به تعهدات مربوط به مبلغ چك، چك را به اجرا بگذارد. اين روش اجراي چك برگشتي به نام اجرا گذاشتن چك با مفهوم خاص مطرح ميشود.
برچسب: ،
امتیاز:
بازدید: