onlinenews onlinenews .

onlinenews

بيماري سنگ كليه چيست؟

سنگ كليه يكي از بيماري هاي دستگاه ادراري است كه افراد زيادي ساليانه در جهان به آن مبتلا مي شوند.

يكي از مهم ترين دلايل ابتلا به اين عارضه، استفاده از آب هاي آشاميدني ناسالم و داراي املاح و نمك هاي معدني زياد است كه باعث انباشت اين املاح در داخل مجاري كليوي و ادراري شده و باعث توليد سنگ كليه مي شود.

سنگ كليه به خودي خود معمولا دردي ندارد و تشكيل آن نمي تواند براي بيمار درد به دنبال داشته باشد.

اما زماني كه اين سنگ تشكيل شده در داخل مجاري كليوي و ادراري حركت مي كند، ممكن است باعث تخريب مجاري و در نهايت خونريزي اين مجاري شود كه در نهايت در صورتي كه از طريق ادرار دفع شود، ممكن است درد شديدي در ناحيه آلت تناسلي و مثانه احساس شود.

اين درد ناشي از حركت سنگ به سمت مجاري پايين تر و كشيده شدن آن به ديواره مجاري ادراري است كه مي تواند سبب خونريزي هم شود.

ساير مقالات : واريكوسل

سنگ كليه، به انباشه شدن املاح معدني در داخل مجاري كليوي و ادراري گفته مي شود كه از انباشته شدن اين املاح، سنگ كليه تشكيل مي شود و اين سنگ ها معمولا مي توانند در جاهاي مختلفي از مجاري ادراري تشكيل شوند.

ممكن است سنگ كليه در مجاري بالاتر و نزديك به كليه تشكيل شوند و يا اينكه به سمت پايين تر بيايند و در مجاري ادراري تشكيل شوند. سنگ كليه معمولا مي تواند باعث عفونت شود و اين عفونت بسته به محلي كه سنگ كليه در آن تشكيل شده است، اسم هاي متفاوتي مي تواند داشته باشد. به عفونت هايي كه در قسمت هاي بالاتري از دستگاه ادراري از جمله كليه و مجاري كليوي ايجاد مي شوند، پيلونفريت مي گويند.

در زبان شناسي يا ترمينولوژي پزشكي معمولا هرگاه كه به كلمه اي پسوند “يت ” اضافه شود به اين معني است كه آن ناحيه از بدن دچار عفونت يا التهاب شده است.

به عنوان مثال گاستريت، به معني عفونت معده، سينوزيت به معني عفونت سينوس هاي بدن و مننژيت به معني عفونت پرده مننژ و … مي باشد. لذا پيلونفريت، به معني عفونت لوله ها و مجاري بالايي دستگاه ادراري يا كليه و مجاري آن مي باشد.

همچنين به عفونت هايي كه ممكن است در اثر سنگ كليه در مجاري پايين تر ادراري و مثانه شكل گيرند، سيستيت گفته مي شود. اگه عفونت ادراري در قسمت آلت تناسلي و مجاري خروجي ادرار در آلت تناسلي شكل بگيرد، به اورتريت معروف است كه معمولا و در بيشتر موارد اين نوع عفونت در مردان ايجاد خواهد شد.

علل ابتلا به سنگ كليه

بزرگ‌ترين دليل براي ابتلا به سنگ كليه توليد كمتر از يك ليتر ادرار در روز است. به همين دليل سنگ‌هاي كليه در نوزادان نارس كه مشكلات كليوي دارند بسيار شايع است. با اين حال توليد سنگ در كليه در افراد بين ۲۰ تا ۵۰ سال بيشتر ديده و گزارش مي‌شود. جنسيت نيز مي‌تواند در ابتلا مؤثر باشد، بر اساس گزارش موسسه ملي ديابت و بيماري‌هاي گوارشي و كليوي آمريكا (NIDDK)، مردان بيشتر از زنان دچار اين بيماري مي‌شوند. همچنين سوابق خانوادگي نيز مي‌تواند درصد ابتلا به سنگ را افزايش دهد. ساير عوامل تأثيرگذار عبارتند از:

كمبود آب بدن

چاقي

يك رژيم غذايي با مقادير بالاي پروتئين، نمك يا گلوكز

پركاري پاراتيروئيد

جراحي باي‌پس معده

بيماري‌هاي التهابي روده كه جذب كلسيم را افزايش مي‌دهد.

مصرف داروهاي ضد تشنج

ساير مقالات : نوشيدني هاي مفيد براي سنگ كليه

علائم سنگ كليه

سنگ موجود در كليه از نمك و مواد معدني ساخته مي‌شود كه اغلب از كلسيم يا اسيداوريك تشكيل شده است. بزرگ‌ترين نشانه اين بيماري درد شديد بوده كه معمولاً با نوسان همراه است. در ادامه مطلب تعدادي از شايع‌ترين علائم آن را براي شما گردآوري كرده‌ايم.

ساير مقالات : ورزش بعد از اسليو معده

 درد در پشت، شكم و پهلو

يكي از شديدترين دردهايي كه مي‌توانيد تصور كنيد، دردي است كه به دليل سنگ در كليه ايجاد مي‌شود. برخي افراد كه تجربه‌ي اين بيماري را دارند درد آن را با درد زايمان يا ضربات چاقو مقايسه كرده‌اند. درد سنگ كليه زماني شروع مي‌شود كه سنگ به سمت حالب باريك حركت كرده و با انسداد آن به كليه فشار وارد مي‌كند. هنگامي كه حالب تلاش مي‌كند تا با انقباض اين سنگ را بيرون كند، درد آن نيز شروع مي‌شود. هر موج از درد ممكن است چند دقيقه طول كشيده و سپس آرام شود و دوباره برگردد.

اگر به اين بيماري مبتلا باشيد درد آن را در كنار پهلو، پشت و زير دنده‌ها احساس خواهيد كرد و با حركت آن به سمت پايين درد نيز به ناحيه شكم و كشاله ران منتقل مي‌شود. شدت علائم به اندازه‌ي سنگ بستگي نداشته و گاهي ممكن يك سنگ كوچك با انسداد ايجاد كرده بسيار دردناك باشد.

درد يا سوزش هنگام ادرار

زماني كه سنگ به حالب و مثانه برسد، ادرار با احساس درد و سوزش همراه خواهد بود. اگر ندانيد كه كليه‌ي شما داراي سنگ است، ممكن است درد و سوزش هنگام ادرار را با عفونت اشتباه بگيريد. بنابراين پيشنهاد مي‌كنم كه حتماً با پزشك خود در اين زمينه مشورت كنيد.

ساير مقالات : جراحي سنگ كليه


برچسب: ،
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ساعت: ۰۵:۰۹:۴۱ توسط:netware موضوع:

{COMMENTS}
ارسال نظر
نام :
ایمیل :
سایت :
آواتار :
پیام :
خصوصی :
کد امنیتی :