رژيم فستينگ چيست؟
رژيم فستينگ يا روزه داري متناوب (IntermittentFasting) يكي از انواع رژيم هاي غذايي و نوعي الگوي غذاخوردن است كه بين دورههاي غذاخوردن و ناشتايي در تناوب است. اين رژيم به شما نميگويد چه غذايي بخوريد بلكه به شما ميگويد كي غذا بخوريد و اين يكي از تفاوتهاي اساسي آن با ديگر انواع رژيم لاغري است.
در رژيم فستينگ شما بين ساعات روزه داري و ساعاتي كه ميتوانيد غذا بخوريد در تناوب هستيد. ايده رژيم روزهداري اين است كه در ساعاتي كه شما غذا نميخوريد و بدن شما كالري دريافت نميكند، به جاي قند از چربي به عنوان منبع انرژي استفاده ميكند و اين اتفاق باعث ميشود كه لاغر شويد.
در مورد اين رژيم ادعا ميشود كه محدود كردن دريافت كالري به ويژه شبها ميتواند التهاب، مقاومت به انسولين و چاقي را كاهش دهد. اين رژيم برنامههاي مختلفي داريد كه در اين مطلب آنها را به شما معرفي ميكنيم و مزايا و معايب آنها را با هم بررسي ميكنيم.
هرچند سبكهاي مختلفي از روزه داري براي رژيم لاغري شكم وجود دارد، اما انواعي از آن هم در اديان اسلام، يهوديت و مسيحيت وجود دارد كه جنبه معنوي دارد.
انواع رژيم فستينگ كدامند؟
وقتي صبحت از انواع برنامههاي رژيم روزهداري به ميان ميآيد بيشتر از سه مدل الگو صبحت ميشود، اما در اين مطلب ما ميخواهيم ۷ مدل از محبوبترين متدهاي رژيم فستينگ را به شما معرفي كنيم:
۱. رژيم فستينگ ۱۶ : ۸
رژيم فستينگ ۱۶/۸ شبيه به روزهاي است كه ما ميشناسيم، البته تقريبا برعكس آن، يعني ۱۶ ساعت روزه داري، از بعد از شام تا ناهار فردا و ۸ ساعت فرصت براي غذاخوردن كه در اين زمان ميتوانيد ۲ تا ۳ وعده غذايي بخوريد. البته در اين فرصت هم بايد غذاهاي سالم بخوريد و غذاهاي فرآوريشده و پركالري را كنار بگذاريد.
اين متد به اندازهي روزه گرفتن سخت نيست. در واقع شما بعد از شام چيزي نميخورد و صبحانه را هم بيخيال ميشويد. يعني اگر ۸ شب شام خورديد تا ساعت ۱۲ ظهر فردا چيزي نخوريد، همين! در اين فاصله شما ميتوانيد آب، چاي، قهوه و نوشيدنيهاي بدون كالري بخوريد كه گاهي براي ساكتكردن شكم گرسنه به درد ميخورد. البته اگر اهل صبحانه خوردن باشيد، فستينگ ۱۶/۸ كمي براي شما سخت خواهدبود.
۲. رژيم فستينگ ۵:۲
در اين مدل شما ۵ روز هفته يك رژيم غذايي معمولي و سالم را داريد اما دو رورز در هفته فقط ۵۰۰ كالري (زنان) تا ۶۰۰ كالري (مردان) مصرف ميكنيد. اين مقدار كالري تقريبا يكچهارم كالري مصرفي شما در يك روز معمولي است. اين رژيم كه به آن Fast Diet هم گفتهميشود اولين بار توسط مايكل ماسلي و ميمي اسپنسر تعريف شد.
سعي كنيد اين ۵۰۰ تا ۶۰۰ كالري را به دو وعده غذايي با ۲۵۰ تا ۳۰۰ كالري تقسيم كنيد. پيشنهاد ما براي غذا اين است كه در اين دو روز از غذاهاي داراي پروتئين بالا مثل مرغ بدون پوست، آجيل، حبوبات در كنار غذاهايي با فيبر بالا مثل ميوههايي داراي قند كم و سبزيجات مثل هويج و توتفرنگي استفاده كنيد.
ساير مقالات ... رژيم سوئدي
۳. رژيم فستينگ ۱۲ ساعته
رژيم ناشتا ۱۲ ساعته شامل روزه گرفتن به مدت ۱۲ ساعت، معمولا در طول شب و مصرف تمام وعدههاي غذايي روزانه در بازه ۱۲ ساعت باقي مانده است. اين روش ميتواند باعث مديريت وزن، بهبود حساسيت به انسولين و ارتقاي سلامت متابوليك شود. همچنين جايگزين سادهتري براي رژيمهاي روزهداري سختتر است.
۴. رژيم فستينگ ۲۴ ساعته يا بخور-بايست-بخور (Eat-Stop-Eat)
قبول دارم، اسم آن همچون رژيم چنگال كمي عجيب و غريب در آب درآمد اما اين برنامه ميخواهد به شما بگويد كه براي مدت ۲۴ ساعت براي يك يا دو روز در هفته ناشتا باشيد. اين روش توسط كارشناس بدنسازي برد پيلتون معرفي شد و چند سالي محبوبيت زيادي داشت. اينكه اين ۲۴ ساعت را از چه ساعتي شروع كنيد، چندان تفاوتي در نتيجه ايجاد نميكند.
مثل برنامههاي ديگر فستينگ شما ميتواند آب، چاي، قهوه و نوشيدنيهاي بدون كالري بخوريد، اما خوردن غذاهاي جامد و داراي كالري مجاز نيست. براي اينكه بتوانيد با اين متد لاغر شويد بايد در باقي روزهاي هفته يك رژيم غذايي متعادل و سالم داشتهباشيد، يعني اينكه روز بعد از روز فستينگ غذاي نخوردهتان را جبران نكنيد و به روال روتين رژيمتان بچسبيد، به بيشتر و نه كمتر.
ساير مقالات ... رژيم چيني
برچسب: ،